Wat is crowdfunding?

Wat is crowdfunding? En waarvoor is deze vorm van financiering bedoeld?

Het idee achter crowdfunding is simpel: veel mensen (crowdfunden) financieren (financieren) een idee, een project of een bedrijf samen.
Wat is het verschil tussen crowdfunding en crowdfunding?

Naast crowdfunding voor bedrijven, evenementen, en goede doelen, is ook crowdfunding voor particulieren mogelijk.

Er zijn vier soorten crowdfunding:

  • Crowdfunding (op beloning gebaseerde crowdfunding): de supporters ontvangen een vergoeding, meestal het eindproduct, bijv. het boek, het designproduct, de dvd, het album of zelfs non-cash voordelen zoals toegang tot de première of een vermelding in de filmcredits.
  • Crowdinvesting (op aandelen gebaseerde crowdfunding): de supporters investeren in een bedrijf en nemen deel aan de mogelijke winst. Het is risicokapitaal, wat betekent dat elke investering een totaal verlies kan opleveren. Owd Crowdlending (op leningen gebaseerde crowdfunding): de supporters lenen geld aan de starters die rente betalen over het geld of het terugbetalen zonder rente.Donaties (op donatie gebaseerde crowdfunding): de supporters doneren het geld en ontvangen geen vergoeding. Als de starters geen winstoogmerk hebben, kunnen de supporters een donatiebewijs ontvangen. Voor welke projecten is welk crowdfundingmodel geschikt?
  • Crowdfunding (op beloning gebaseerde crowdfunding): b.v. voor culturele, creatieve, sociale, ecologische projecten, sportprojecten
  • Crowd investing (op aandelen gebaseerde crowdfunding): b.v. voor startups en bedrijven met winstgerichtheid, onroerend goed, middelgrote bedrijven
  • Crowdlending (op leningen gebaseerde crowdfunding): b.v. voor privéaankopen
  • Donaties (op donatie gebaseerde crowdfunding): speciaal voor sociale projecten

Wat is het huidige slagingspercentage van de projecten?

Het slagingspercentage op Startnext is 56% (bron: Startnext-statistieken). Ter vergelijking: het slagingspercentage is momenteel 36% voor de Amerikaanse crowdfundingplatforms Kickstarter (bron: Kickstarter Stats) en iets minder dan 10% voor Indiegogo (bron: crowdfunding insider).

Wat is het crowdfunding-volume in Europa in het algemeen?

Volgens een studie van Cambridge University werd in 2017 in totaal meer dan 10,4 miljard euro in Europa gefinancierd via crowdfunding, waaronder 595 miljoen euro in Duitsland. Duitsland is na Groot-Brittannië en Frankrijk de derde markt van Europa. De Europese crowdfundingmarkt groeide in 2017 met 36% in vergelijking met 2016.