Verschillende leningen

Er zijn veel verschillende manieren om geld te lenen. U kunt bij vrienden, kennissen of familie geld lenen. Soms lenen zij zelfs renteloos geld uit. Als u geld leent, wilt u een goede lening met een lage rente. U kunt op verschillende manier geld lenen. Wij hebben de mogelijkheden op een rij gezet.

Geld lenen bij een bank

Bij een bank kunt u geld lenen. Het geld dat u leent, moet u later terugbetalen. Meestal betaalt u ook rente over de lening. U kunt bij een bank een lening afsluiten met een korte of met een lange looptijd.

Snel geld lenen

Er zijn in Nederland verschillende aanbieders waar u snel geld kunt lenen. Snel geld lenen is handig, want u heeft het bedrag dat u wilt lenen vaak dezelfde dag of binnen een paar dagen op uw rekening staan. Snel geld lenen is echter duur. Voor de behandelingskosten betaalt u meestal veel geld.

Geld lenen zonder BKR toetsing

Het lenen van geld zonder een BKR (Bureau Krediet Registratie) toetsing kan een uitkomst zijn als u bij het BKR geregistreerd staat. Sommige bedrijven verstrekken geen lening als u meerdere leningen hebt lopen. Ook als u voldoende geld verdient kan men besluiten om u geen geld uit te lenen. Tegenwoordig staat u al snel bij het BKR geregistreerd. Bijvoorbeeld wanneer u iets op afbetaling koopt. Bovendien worden leningen voor auto’s geregistreerd, alsook creditcards.

Privé lening

U kunt geld lenen bij een privé persoon. Deze lening kunt u afsluiten bij een familielid, maar ook bij een commerciële privé aanbieder. Het is aan te raden om hier goede afspraken over te maken.

Koop op afbetaling

Bij sommige bedrijven kunt u producten op afbetaling kopen. Dit betekent dat u het bedrag pas later hoeft te betalen. Dat is in sommige gevallen handig als u een bepaalde tv of fitnessapparaat wilt hebben, maar op het moment van kopen niet kunt betalen.

Offertes opvragen

Als het gaat om het lenen van geld is het verstandig om op diverse sites of bij diverse banken offertes aan te vragen. Zo zorgt u er voor dat u uiteindelijk zo weinig mogelijk rente betaalt. Leg deze offertes naast elkaar en kies de beste aanbieder. Kijk niet louter naar de rente. Er zijn zaken waar u rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de mogelijkheid om de lening eerder boetevrij terug te betalen. Mogelijk moet u bij een grote lening ook een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Verantwoord lenen

Verantwoord geld lenen is belangrijk. Wij adviseren u dan ook niet te gaan lenen als u iets niet echt nodig heeft. Bijvoorbeeld als u een nieuwe auto wilt kopen, maar uw huidige auto nog prima een aantal jaren mee kan. U kunt dan beter gaan sparen. Immers, als u geld spaart ontvangt u rente. Soms kan lenen noodzakelijk zijn en heeft u geen andere keus. Bijvoorbeeld in het geval van een studie. Het is vooraf belangrijk dat u weet waar u aan toe bent. Het geld dat u leent moet altijd inclusief rente weer worden terugbetaald.