Sluit geen lening af zonder voorafgaand onderzoek

Is het nu de verbouwing van je huis, je droombruiloft of een nieuwe auto, er zal altijd een moment komen dat je voor grote uitgaven komt te staan. Ideaal is natuurlijk als je het geld bijeen kan sparen, maar dit is nu eenmaal niet altijd mogelijk. Je zal dus een lening moeten afsluiten. Bij een lening komen ontzettend veel zaken kijken. Het is dus belangrijk te weten waar je exact op moet letten.

Het type lening bepaalt de rente
Het meeste gevoelige punt van een lening is de rente. Afhankelijk van het type lening, verschilt de rente. Ten eerste heb je de persoonlijke leningen. Bij een persoonlijke lening betaal je een vaste rente en een vast maandelijks bedrag. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Ten tweede kan je voor een doorlopend krediet kiezen, Hierbij kan je onbeperkt geld opnemen tot een afgesproken limiet. Een doorlopend krediet werkt met een variabele rente waardoor het betaalbaar bedrag ook hoger of lager zal zijn.

Een lening aanvragen doe je niet zomaar
Wil je een lening afsluiten, heb dan duidelijk het doel van de lening voor ogen. Afhankelijk van het doel kies je voor de bijpassende optie. Een persoonlijke lening is eerder geschikt voor een eenmalige uitgave, zoals het kopen van een auto. Bij het verbouwen van je huis is een doorlopend krediet dan weer geschikt. De kosten kunnen altijd iets hoger uitvallen waardoor een flexibelere lening aan te raden is.

Let op de voorwaarden

Niet alleen de rente verschilt per kredietverstrekker, ook de bijkomende voorwaarden verschillen. Wil je een lening aanvragen, kijk dan goed na wat er gebeurt bij een eventueel plots overlijden. Sommige geldleners schelden het restbedrag kwijt, terwijl anderen je nabestaanden hiermee opzadelen. Elke lening heeft ook een bepaalde looptijd. Het is daarom interessant te weten of je een persoonlijke lening eerder kan afbetalen. Veel geldverstrekkers rekenen in dit geval immers een boete om de misgelopen rente te compenseren.

Een lening afsluiten is geen kinderspel

Denk goed na voor je een lening afsluit. Een lening kan je helpen, maar kan je ook veel pijn doen. Begin bij je eigen financiƫle situatie en vergelijk de verschillende kredietverstrekkers. Baseer je niet alleen op de rente, maar kijk ook zeker naar de voorwaarden. Verlies je doel niet uit het oog en kies de lening die perfect bij je situatie past. Zo kom je niet voor verrassingen en extra kosten te staan.

Bron: Kredietdesk.nl