Krediet

Een krediet is een ander woord voor lening. Een krediet kunt u aanvragen bij een bank of een andere kredietverstrekker.

Bankkrediet

Bij de bank kunt u een bankkrediet aanvragen. Dit geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. Een bankkrediet is een lening, die u later altijd weer moet terugbetalen. Over het bankkrediet betaalt u een maandelijkse rente. Het kan bij deze rente gaan om een variabele rente of een vaste rente.

Doorlopend krediet

Een krediet die u bij de bank kan aanvragen is het doorlopend krediet. Een doorlopend krediet kan handig zijn bij het doen van bepaalde aankopen. Met een doorlopend krediet kunt u bijvoorbeeld aan auto of een verbouwing financieren. Bij een doorlopend krediet betaalt u maandelijks een variabele rente. Om het doorlopende krediet terug te betalen betaalt u iedere maand een bedrag aan de bank of een andere financiële instelling.

Bij een doorlopend krediet is er geen vast leenbedrag. U leent alleen het bedrag dat u nodig heeft. Wel is er een kredietlimiet. U mag niet boven het kredietlimiet lenen. Het voordeel van een doorlopend krediet is de flexibiliteit. U betaalt alleen rente over het bedrag dat u leent en u kunt boetevrij aflossen. Later kunt u binnen het kredietlimiet bedragen, die reeds zijn afgelost, weer opnieuw opnemen. U kunt middels een persoonlijk gesprek advies vragen bij een kredietverstrekker.

De hoogte van het krediet

De hoogte van het krediet verschilt natuurlijk per situatie. Als u een luxe jacht wilt aanschaffen, dan zal het krediet een stuk hoger zijn dan wanneer u een krediet nodig heeft voor een keuken. Op sommige websites van kredietverstrekkers kunt u berekenen hoeveel u ongeveer kunt lenen. Dit is vaak een schatting en het is niet verstandig om volledig af te gaan op zo’n berekening. Wilt u zeker weten wat de maximale hoogte is van het krediet, dan zult u contact moeten opnemen met een kredietverstrekker.

Zakelijk krediet

Er zijn ook zakelijke kredieten. Voor ondernemers of bedrijven die gaan willen groeien kan een krediet soms nodig zijn. Als een bedrijf zonder startkapitaal begint is een krediet eveneens nodig. Dit krediet kan worden aangevraagd bij een bank.

Creditcard

Bij een creditcard kunt u ook geld lenen tot de bestedingslimiet. Een creditcard is dus ook een vorm van krediet. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor een betaalrekening waar u tot een x-bedrag rood mag staan. Ook al staat u nimmer rood.

Een creditcard kunt u aanvragen bij een bank. Bij sommige banken kunt u een creditcard aanvragen waarmee u een bestedingslimiet heeft tot 10.000 euro. Het voordeel van een creditcard is dat u deze ook bij veel buitenlandse websites of webshops kunt gebruiken. Op deze websites kunt u immers niet met iDEAL betalen.

Bij het aanvragen van een creditcard gelden voorwaarden. De minimale leeftijd bij het aanvragen van een creditcard is 18 of 21 jaar. U dient in het bezit te zijn van een paspoort of rijbewijs. Ook heeft u meestal een bepaald (minimaal) inkomen nodig. Dit verschilt per creditcardaanbieder.