Hypotheek berekenen

De huizenprijzen worden steeds lager. Het kopen van een huis is dus interessanter, maar door de strengere regels is het afsluiten van een hypotheek lastiger dan vijf of tien jaar geleden. Toch is er nog voldoende mogelijk. Voordat u een huis gaat kopen zult u eerst de hypotheek moeten berekenen.

Hypotheek berekenen

Bij het berekenen van een hypotheek wordt er gekeken naar een aantal criteria. Ten eerste moet u weten hoeveel u maximaal kunt lenen. Kijk eerst naar wat u maandelijkse uitgeeft. Denk aan abonnementen, boodschappen en andere lasten zoals water en elektra. Andere maandelijkse kosten kunnen alimentatie zijn of kredietverplichtingen. Daarna kijkt u naar uw bruto jaarinkomen en eventueel ook het bruto jaarinkomen van uw partner.

Vervolgens wordt er gekeken naar de benodigde hypotheek . Hierbij zijn de volgende factoren belangrijk: koopprijs van de woning, kosten koper (bij een nieuwbouw woning) en het eigen geld dat u wilt investeren in de woning. Hoe meer eigen geld u inlegt, hoe lager het te lenen bedrag wordt. U betaalt bovendien minder rente.

Daarna kiest u een hypotheekvorm. Er zijn twee aflossingsvormen mogelijk: annuïteit en lineair. U kunt deze twee aflossingsvormen ook combineren. Als u een aflossingsvorm heeft gekozen krijgt u een indicatie van het bedrag dat u maandelijks moet betalen.

Zelf hypotheek berekenen

Op het internet kunt u op verschillende websites deze berekening zelf maken. Wel moet u weten dat het niet om een precieze berekening gaat. Voor advies en een berekening op maat kunt u vrijblijvend een gesprek aanvragen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Ga langs bij een erkend adviseur. Deze persoon kan precies berekenen hoeveel u kunt lenen.

Sommige mensen sluiten zelf hun hypotheek af. Dat klinkt wellicht aantrekkelijk, want u bespaart duizenden euro’s door geen hypotheekadviseur in te schakelen. Voor het afsluiten van een hypotheek is financiële kennis echter vereist. Bij een miscalculatie kunt u zich behoorlijk in de vingers snijden.

Vast contract?

De meeste mensen denken dat een vast contract noodzakelijk is bij het afsluiten van een hypotheek . Als u een tijdelijk contract heeft, kunt u bij uw werkgever vragen om een intentieverklaring. In de intentieverklaring verklaart het bedrijf dat er de intentie is om u op termijn een vast contract te geven. Voor de meeste hypotheekverstrekkers is deze garantie voldoende.

Hypotheek en zzp’er

Veel zelfstandigen zonder personeel voelen zich benadeeld bij een hypotheekaanvraag. Hypotheekverstrekkers kijken bij zelfstandigheden naar het inkomen van de laatste drie jaar en nemen daarvan het gemiddelde. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u net als mensen die in vaste dienst werken 4,5 keer uw gemiddelde inkomen over drie jaar lenen.  Als er geen hypotheek wordt verstrekt, komt dat meestal omdat de boekhouding niet op orde is of cijfers over de afgelopen drie  jaar niet goed zijn geïnterpreteerd.

Hypotheekverstrekkers verlangen daarnaast naar zekerheid. Iemand die in loondienst werkt, heeft bij arbeidsongeschiktheid automatisch een inkomen. Zzp’ers kunnen zich hiervoor verzekeren. Een woonlastenverzekering kan ook voldoende zijn. In het geval van arbeidsongeschiktheid zijn de hypotheeklasten gedekt, maar het inkomensverlies wordt echter niet gecompenseerd.