Geld lenen

U kunt geld lenen voor verschillende doeleinden. Er zijn legio mogelijkheden als het om het lenen van geld gaat. Als u een huis wilt kopen heeft u geld nodig. Hierbij gaat het om een langlopende lening. Als u snel geld nodig heeft kunt u bij sommige kredietverstrekkers binnen een dag geld lenen. Uiteindelijk moet u het geleende geld altijd weer terugbetalen, met rente. Geld lenen kost nou eenmaal geld. Wees hier ook van bewust en stel het lenen van geld liever uit als u een bepaalde aankoop niet echt nodig heeft.

Soorten leningen

Eerst kijkt u naar hoeveel u wilt lenen. Als u heeft bepaald hoeveel u wilt lenen gaat u kijken naar de soort lening. Zoals aangegeven zijn er veel verschillende soorten leningen. Hieronder hebben we er een aantal beschreven.

Hypotheek

Deze lening wordt gebruikt voor het kopen van onroerend goed. Het onroerend goed dient tevens als onderpand. De bank heeft zo zekerheid en bij het niet betalen van de rente of het niet maandelijks aflossen van de hypotheek kan de bank het onroerend goed verkopen.

In het contract wordt vastgelegd hoeveel er maandelijks aan rente moet worden betaald en hoeveel geld er moet worden afgelost. Het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek bij een bank is niet meer mogelijk. U bent verplicht om de hypotheek af te lossen binnen een bepaalde periode.

Doorlopend krediet

Het doorlopend krediet is een lening waarbij het gehele bedrag of een gedeelte van het bedrag mag worden opgenomen en afgelost gedurende de looptijd. Deze lening is handig als u geld nodig heeft, maar nog niet precies weet wanneer en hoeveel.

Bij een doorlopend krediet betaalt u een variabele rente. Een doorlopend krediet kan worden aangegaan voor bijvoorbeeld het inrichten van een huis, omdat daar altijd onverwachte extra kosten bij zitten en het is handig als u telkens wat extra kunt lenen wanneer dat nodig is.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het gehele bedrag in één keer wordt uitgekeerd en maandelijks een deel daar van moet worden terugbetaald. Bij een persoonlijke lening is het niet mogelijk om het afgeloste deel weer op te nemen. Dit in tegenstelling tot het doorlopend krediet. Een persoonlijke lening wordt vaak aangegaan voor een eenmalige uitgave zoals bijvoorbeeld een televisie.

Creditcard

Een krediet kaart is handig als u online aankopen wilt doen of wat extra geld wilt pinnen. Het gehele bedrag wordt elke maand van uw bankrekening afgeschreven. Soms is er de mogelijkheid om het bedrag in termijnen terug te betalen.

Rood staan

Veel banken geven de mogelijkheid om rood te staan op een bankrekening zodat u maandelijks toch dat beetje extra kunt gebruiken. Het rood staan gaat meestal om een bedrag van € 500 tot € 1000 en u betaalt rente over het bedrag dat u rood staat. Wel moet u weten dat u bij rood staan soms wel 8 tot 15 procent rente per jaar betaalt. Rood staan is dus zeker niet aan te raden.