Geld lenen zonder BKR

Bij het Bureau Krediet Registratie, afgekort als het BKR, staan alle betalingsverplichtingen geregistreerd die een natuurlijk persoon heeft als gevolg van een kredietovereenkomst.

Wanneer wordt u geregistreerd bij het BKR?

Zodra een kredietverstrekker, een bank of een thuiswinkelorganisatie u een krediet verstrekt, wordt dit geregistreerd bij het BKR. In totaal blijft u gedurende de looptijd van het krediet in het bestand staan van het BKR. Daarna volgt een bewaartermijn. Dit houdt in dat uw gegevens nog minimaal vijf jaar zichtbaar zijn. Als u een betalingsachterstand heeft, dan moet het bedrijf waar u de lening heeft afgesloten dit bij het BKR melden.

Wilt u later nogmaals een lening aanvragen, dan vraagt het bedrijf waar u een nieuwe lening aan wilt vragen uw gegevens op bij het BKR. Dit wordt een BKR toetsing genoemd. Als u al veel leningen hebt lopen, dan kan het bedrijf waar u een lening hebt aangevraagd besluiten om u geen geld te lenen.

Negatieve codering

De gegevens worden bij het BKR geregistreerd zodat de kredietverstrekkers kunnen nagaan of het wel verstandig is om een kredietovereenkomst met een bepaald persoon aan te gaan. Het komt wel voor dat er een betalingsachterstand tot stand komt en hierdoor kunt u een negatieve BKR codering krijgen. Dit heeft tot gevolg dat het lastig wordt om in de toekomst een krediet te krijgen.

Lenen zonder BKR

Voor mensen die geld willen lenen zonder BKR zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Dit komt vooral omdat een kredietverstrekker niet de zekerheid heeft of het gehele kredietbedrag terug wordt betaald of de maandelijkse aflossing wel wordt betaald.
Daarnaast vallen de meeste kredietverstrekkers al af omdat ze verplicht zijn bij het BKR een toetsing te verrichten. Dit is eigenlijk vanzelfsprekend, want zo weet de kredietverstrekker hoeveel leningen u al heeft lopen en zo kan de kredietverstrekker precies zien of het wel realistisch is om u nog een bedrag te lenen. U zult uiteindelijk alle leningen moeten terugbetalen en vaak betaalt u ook iedere maand rente over de leningen die u heeft afgesloten.

De opties die overblijven voor mensen die willen lenen zonder BKR zijn zoals aangegeven beperkt. Wel kunt u kijken naar particuliere geldverstrekkers en minileningen. U kunt via het internet op zoek gaan naar een particuliere geldverstrekkers. Uiteraard kunt u ook bij familie, kennissen of vrienden aankloppen om geld te lenen.

Particuliere geldverstrekkers

Geld lenen bij particuliere geldverstrekkers is niet altijd even betrouwbaar. U weet in veel gevallen namelijk niet met wie u zaken doet. Pas dus goed op als u in zee gaat met een particulieren geldverstrekker. Ga niet in op het eerste het eerste de beste aanbod. Maak in ieder geval duidelijke afspraken. Op het internet zijn er verschillende websites waar mensen dit soort geldverstrekkers kunnen vinden. Dit kan door te reageren op een advertentie of door zelf een advertentie te plaatsen. Ook vindt u zo nu en dan in lokale kranten advertenties van particuliere geldverstrekkers.

Minilening

De minilening geldt voor leningen die beperkt zijn tot enkele honderden euro’s. Hiervoor wordt geen BKR-toetsing gedaan, maar natuurlijk wordt er wel gekeken naar de financiële situatie van de persoon die deze lening aanvraagt. Het nadeel is dat deze leningen maar een looptijd hebben van een paar dagen tot maximaal een maand. Een ander nadeel is dat ook hier weer hoge rentes worden gehanteerd.

De conclusie die u kunt trekken is dat lenen zonder BKR lastig is. Aan een minilening hebben mensen die zonder BKR geld willen lenen vaak weinig en een geld lenen bij een particuliere geldverstrekker is niet altijd even betrouwbaar.