Aan welke voorwaarden moet je voldoen om een lening te kunnen aanvragen

Ondanks één derde van de huishoudens een lening heeft, wordt er vaak toch amper over gesproken. Soms schamen mensen zich of vinden dat ze over hun financiële situatie niet mogen vragen. De redenen dat er een lening afgesloten wordt is vaak veelzijdig. Het ene huishouden leent geld om de babykamer te kunnen inrichten, weer een ander gezin wilt graag de woning uitbouwen en vraagt geld aan voor deze verbouwen, weer een andere familie wil graag duurzamer gaan leven en sluit daarom een lening af om zonnepanelen te laten plaatsen.

Wanneer kun je beter geen lening afsluiten?

Er is echter maar één slechte reden om geld te lenen en dat is lenen omdat je in blijvende financiële problemen terecht bent gekomen. Dan hebben we het niet over momenten dat je tijdelijk minder inkomen hebt maar wanneer je geen uitzicht hebt op betere financiële tijden. Is dit helaas het geval? Dan kun je beter geen lening afsluiten maar kijken of er mogelijk andere oplossingen zijn. Misschien kun je nog bezuinigen op je vaste lasten of is het mogelijk om wat contracten over te sluiten waardoor je goedkoper uit bent. Gebruik voor de vergelijking en het zoeken naar de goedkoopste aanbieders de vergelijker op overstappen.nl.

Wanneer mag je geen lening afsluiten?

Als je een lening af wilt sluiten bij een kredietverstrekker die is aangesloten bij de Autoriteit Financiële Markt, dan wordt te allen tijde gecontroleerd of jij in jouw situatie een lening mag afsluiten. Er zijn daarbij ook een aantal redenen waarom een geldverstrekker je aanvraag afwijst. Je mag namelijk geen lening afsluiten als:

  • Je een negatieve BKR-notering hebt;
  • Je een bijstandsuitkering hebt;
  • Je een werkloosheidsuitkering hebt;
  • Je niet in Nederland woont.

Met een Wajong-uitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering of een nabestaandenuitkering is het overigens wel mogelijk om een lening te krijgen. Toch kunnen door de kredietverstrekkers op zo’n moment wel extra voorwaarden worden gesteld. Dit geldt ook voor mensen die met een lichte BKR-notering een lening aanvragen.

Welke leningen zijn er

Er zijn twee soorten leningen. Je kunt kiezen uit een persoonlijke lening en doorlopend krediet. Wil je een lening aanvragen om een bepaalde financiering door te voeren waarvan de prijs al duidelijk is? Bijvoorbeeld om een auto te kopen of een verbouwing te realiseren? Dan sluit een persoonlijke lening het beste aan op je wensen. Heb je een financiering op het oog maar weet je nog niet hoeveel dit gaat kosten? Dan is een doorlopend krediet een lening die bij jouw situatie past. Het doorlopend krediet is een flexibele vorm van lenen. Dat betekent dat je tussentijds je lening kunt verhogen, tot je het kredietlimiet hebt bereikt. Uiteindelijk betaal je alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk leent. Je hoeft dus niet het gehele bedrag op te nemen, je kunt dit in delen doen of maar een gedeelte gebruiken.